Maton pesu kotona – Parhaat niksit matonpesuun

Maton pesu kotona? Kuulostaako liian vaikealle? Kuitenkaan se ei ole ollenkaan haastavaa, kun on hyvät välineet. Suuretkin matot raikastuvat ja puhdistuvat kotikonsteilla hetkessä, eikä niitä ole tarpeen lähteä kuljettamaan pesulaan.

Maton pesun ei tarvitse olla raskasta

Maton pesu on yksi kinkkisimmistä kotitaloustöistä. Pääsääntöisesti matot ovat paksuja, raskaita ja hankalasti liikuteltavia. Useat matot ovat myös arvokkaita, joten niiden puhdistamisessa saa olla tarkkana. Vaikka maton peseminen onnistuisikin kotioloissa, sen kuivaksi saaminen saattaa tuottaa päänvaivaa. Liian hitaasti kuivunut matto alkaa herkästi haisemaan epämiellyttävälle.

Maton pikapuhdistamisesta syvällisempään puhdistamiseen

Usein maton tahrat puhdistuvat onnistuneesti kostealla liinalla pyyhkimällä. Kaupassa myytävät kosteuspyyhkeet ovat nimittäin ainakin lapsiperheissä koettu erinomaisiksi maton pikapuhdistajiksi, joilla lähtevät pienemmät roiskeet helposti irti. Tällä konstilla koko mattoa ei tarvitse pestä, vaan riittää kun tahrat pyyhitään aina mahdollisimman nopeasti.

Mattoja ei kannata pestä turhanpäiten, joten siihen kannattaa ryhtyä vasta silloin, kun tahroja on reilusti tai ne eivät irtoa kostealla pyyhittäessä. Liiallinen mattojen peseminen, etenkin kovalla harjalla tehtäessä, voi kuluttaa maton kuituja, joten se menettää muotonsa ja ryhdikkyytensä.

Maton pesu pesukoneessa onnistuu siinä tapauksessa, että pesukone on riittävän suuri. Myös maton materiaali on merkittävässä osassa onnistuneeseen pesutulokseen. Räsymatto-tyyppisten trikoomattojen pesu onnistuu yleensä hyvin, mutta linkouksen kierrosnopeus kannattaa laskea normaalia alhaisemmaksi, jotta mattoon ei jää voimakkaita painaumia.

Villamaton pesu ei taas luonnistu pesukoneessa, vaan se vaatii hellemmän käsittelyn. Villamaton sekä useimmat tekokuituiset nukkamatot voidaan raikastaa ripottelemalla ruokasoodaa kauttaaltaan maton pinnalle ja antaa vaikuttaa puolisen tuntia. Tämän jälkeen on tehtävä perusteellinen imurointi. Sooda kerää itseensä pölyä sekä likaa, joka poistuu imuroinnin myötä matosta.

Raikkaiden mattojen takana on tehokas pesu ja nopea kuivumisaika

Usein mattoja pestään joko pesuhuoneen lattialla tai pihalla hellepäivinä. Tämä mäntysuopa ja juuriharja -menetelmä on perinteisin matonpesu tapa. Huuhtelu voidaan suorittaa pesuletkulla tai painepesurilla mukavasti. Ongelmallisinta tässä perinteisessä matonpesussa on saada matto kuivaksi tarpeeksi nopeasti. Alkukesän kuivat ilmat tai riittävän hyvin tuulettuva huone saattavat edistää maton nopeaa kuivumista, mutta usein matto saattaa tuntua kostealta päivienkin päästä.

Puhdistuuko matto harjapesulla tarpeeksi syvältä? Entä miten maton saa kuivaksi parhaiten? Näihin kysymyksiin voimme vastata, että älä pese mattoa niin vaikeasti. Pesurivuokraus.fi tarjoaa käyttöönne Kärcher Puzzi 8/1C -syväpuhdistavan tekstiilipesurin, jolla peset matot nopeasti ja vaivattomasti kotioloissa. Tehokkaasti imevä tekstiilipesuri jättää pesun jälkeen vain hiukan kosteutta maton pintaan. Tämä kosteus haihtuu usein jo muutamassa tunnissa ja pian puhdistettu, raikas matto on taas valmis käytettäväksi!

Julkaistu 2019-10-09

Takaisin…
&